Rallyförare

Rally är en tävling som uppskattas av många människor som både ser på tävlingarna eller deltar i dem. Tävlingen körs på en relativt lång sträcka på specialvägar vilket betyder att de är avspärrade för vanlig trafik. Endast rallybilarna är tillåtna på dessa sträckor. Den som kör sträckan på kortast tid vinner. I bilen finns förutom rallyföraren även en kartläsare. Under tävlingen gäller vanliga trafikregler. Rallytävlingar är populära över hela världen och det finns både nationella och internationella sådana. Många svenskar har nått stora framgångar som rallyförare genom åren liksom många människor från andra länder. Björn Waldegård är en känd, svensk rallyförare som har tävlat under många år.

Sverige är ett föregångsland när det kommer till motorsport. Vi har arrangerat flera VM-deltävlingar i de flesta MC-sporter och har flera världsmästare i rally. Utöver rally, är speedway, enduro och motocross tre mycket populära MC-sporter som utövas av många svenskar. Sök på de olika sporterna och testa dig fram för att hitta din favorit!

Rallyförare som är bäst i världen

Det finns många kända rallyförare i världen.

Det finns många framgångsrika rallyförare. Den som räknas som den som är bäst i världen när det gäller att köra rally är fransmannen Sébastian Loeb. Han räknas som den mest vinstrika rallyföraren tillsammans med sin kartläsare Daniel Elena. Tillsammans har de kört för Citroen i VM och har vunnit nio år i rad. Totalt har Sébastian Loeb vunnit 78 rally i WRC, som står för World Rally Championship, vilket är ett rekord. Innan han började att tävla inom rally, var han framgångsrik inom gymnastik där han tävlade på elitnivå. 2013 var hans sista säsong i World Rally Championship där han deltog i fyra rallytävlingar.

Andra rallyförare som räknas som de bästa i världen är fransmannen Didier Aurol och italienaren Massimo Biasion. Aurol har vunnit 20 internationella tävlingar i rally och Biasion har vunnit 17 rallytävlingar som ingår i WRC. Stig Blomqvist är en känd, svensk förare som har kört för både Audi, Saab och Ford. Han har varit internationellt framgångsrik med 11 tävlingar inom WRC. Föraren Richard Burns kommer från England och har kört för Peugot i många tävlingar men även för Subaru. Han har vunnit 10 rallytävlingar inom WRC. Många säger att det var hans teknik som gjorde att han vann så många tävlingar och inte hur snabbt han körde.

De mest framgångsrika rallyförarna

En rallyförare som Sébastian Ogier räknas som Loebs efterträdare men han själv vill inte veta av den titeln. Dock har de båda tävlat för Citroen, båda med stora framgångar. Ogier var en boule-spelare innan han började att tävla inom rally. Han gick över till att köra Volkswagen-bilar år 2012 då en konflikt angående Loebs och Ogiers tävlande för samma stall uppstod. Man ville inte att Ogier skulle utmana Loebs ledning i tävlingar vilket var något som Ogier inte ville vara delaktig i och därför bytte han till det tyska bilmärket i stället. Under 2017 kommer han att tävla för Ford genom att köra en Fiesta.

Rallyförare som Colin McRae och Markus Grönholm har också nått stora internationella framgångar som rallyförare. McRae har vunnit 25 rallytävlingar inom WRC och Grönholm har fått segern i 30 tävlingar. De mest framgångsrika rallyförarna i världen kommer från olika länder. Sverige har haft många förare på tio-i-topplistan men även Finland, England och Frankrike. Juha Kankkunen är en av de många finska förarna som är kända och har vunnit 23 tävlingar inom WRC. Den finska föraren som är allra mest känd och framgångsrik är Tommy Mäkinen som ligger på delad andraplats i antalet vunna rally-VM. Han tog alla sina vinster i rad från åren 1996 till 1999. Han körde bilmärket Subaru under sina sista tävlingar. Mäkinen slutade att tävla år 2003 och är sedan 2015 ny stallchef för Toyotas spännande rallysatsning.

De bästa rallyföraren genom åren

Det har funnits många framgångsrika rallyförare genom åren. Majoriteten av rallyförarna kommer från Frankrike, England, Finland och Sverige. Den främste genom tiderna är fransmannen Sébastian Loeb som med sina många vinster i rally-VM är i toppen. Efter att ha avslutat sin framgångsrika karriär inom rally, kör han nu World Touring Car. Andra rallyförare som har nått stora internationella framgångar är finländarna Juha Kankkunen och Tommy Mäkinen. Den som anses vara Loebs efterträdare är Ogier som i början av sin karriär körde för Citroen, precis som Loeb. Dock flyttade han över till Volkswagen och Ford efter en större konflikt med landsmannen och stallet de körde för. Svenska förare har etablerat sig på tio-i-topplistan genom att vinna många betydelsefulla tävlingar.