Rallytävlingar

Rally har länge varit en populär motorsport och det ordnas många rallytävlingar över hela världen. De rallytävlingar som brukar få mest publicitet i media är de tävlingar som ingår i rally-VM. För tillfället består rally-VM av 14 deltävlingar och en av tävlingarna körs i Sverige. Det finns dock även många tävlingar som arrangeras utanför rally-VM. Förutom de mer traditionella rallytävlingarna finns det dessutom så kallade ”rally raids” eller terrängrallyn. Det mest kända terrängrallyt är Dakarrallyt. Terrängrallyn påminner om de traditionella rallytävlingarna men de körs i terräng och över längre sträckor. Många terrängrallyn körs i öknar men det förekommer även terrängrallyn i stäpplandskap.

Drömmer du om att delta i en rallytävling men har inte förutsättningarna för att göra det? Då kan du prova att köra med en simulator. Hos www.svetrak.se kan du läsa om vad det innebär!

Rallytävlingar i Norden

Rally Sweden, eller Svenska rallyt, är Sveriges största rallytävling och en av de 14 rallytävlingar som ingår i rally-VM. Rallyt kördes för första gången 1950 och kallades då för Midnattssolsrallyt. Det har ingått i nästan alla VM-serier sedan VM inleddes på 1970-talet. Rallyt arrangeras i februari och körs på smala vägar i Värmlandsskogarna. Svenska rallyt är unikt i VM eftersom det är det enda rally som körs på snö och is. De svenska och finska förarna har dominerat i segerstatistiken – från 1950 ända fram till 2003 vanns varje tävling av antingen en svensk eller en finsk förare. Vinterväglaget verkar falla de nordiska förarna i smaken.

Det finska rallyt är en av världens snabbaste rallytävlingar. Det har ingått i alla VM-serier sedan starten och idag är det en av de mest prestigefyllda rallytävlingarna. Finska rallyt ordnas i juli i närheten av staden Jyväskylä som ligger i det finska inlandet. Rallyt körs på breda grusvägar och sträckorna innehåller många hopp. Finska rallyt är känt för sina förrädiska kurvor och det är vanligt att bilar åker av vägen. Rallyt har ett rykte om sig att vara mycket svårt för förare som inte kommer från Norden. Endast sex gånger har rallyt vunnits av förare från andra länder än Finland och Sverige.

Terrängrally i öken

Dakarrallyt är en av världens mest kända rallytävlingar. Det är ett terrängrally och det ingår inte i rally-VM. Många kända VM-förare har dock deltagit i Dakarrallyt. Rallyt grundades 1978 och ursprungligen kördes det från Paris i Frankrike till Dakar i Senegal. Sträckorna kördes i ökenterräng och det fanns tre huvudklasser: bilklass, motorcykelklass och lastbilsklass. 2008 blev rallyt inställt och på grund av det försämrade säkerhetsläget i Nordvästafrika har Dakarrallyt idag flyttats till Sydamerika. Trots att rallyt numera körs på en annan kontinent fortsätter arrangörerna att använda det gamla namnet och planen är att rallyt ska återvända till Afrika när säkerhetssituationen har förbättrats.

Budapest-Bamako är en av motorsportvärldens nyare rallytävlingar. Det är ett terrängrally som grundades 2005 och som körs från den ungerska huvudstaden Budapest till Bamako i Mali. Sträckan går genom Sahara och arrangörerna vill bjuda på liknande rallyförhållanden som i de klassiska Dakarrallyna. Totalt är sträckan ungefär 8 000 kilometer lång och tar ungefär 15 dagar att köra. Budapest-Bamako är en av de rallytävlingar som vem som helst kan delta i. Det finns inga fordonsbegränsningar – alla fordon som får användas på allmänna vägar är välkomna i tävlingen. Förutom att vara ett rally är Budapest-Bamako dessutom ett välgörenhetsevenemang. Rallyt samlar in donationer som ges till välgörande ändamål i Mali och andra västafrikanska länder. Bara år 2015 samlade rallyt in över 800 000 euro. Deltagarteamen har dessutom donerat sjukhusutrustning och finansierat byggandet av skolor och barnhem i utsatta regioner.

Njut av rally

Rallytävlingar körs i hela världen

Om du bor i Sverige behöver du inte resa långt för att uppleva rallytävlingar på elitnivå. Varje år i februari arrangeras Rally Sweden som bjuder på fartfylld motorsport i Värmlandsskogarna. Idag har svenska rallyt utvecklats till en stor folkfest med många sidoevenemang i form av fester, konserter, uppvisningar och mycket mer. Om du hellre vill uppleva ett sommarrally kan du åka till Finland i juli för att ta del av Finska rallyt som är ett av de snabbaste rallyna i världen. Finska rallyt är ett av de största årliga evenemangen i Norden och lockar hundratusentals besökare varje år. Det går förstås även bra att följa rallytävlingar från tv-soffan. Rally-VM kan idag ses i 186 länder.